Hoe gaat 3D printen ook jouw leven beïnvloeden?

Geplaatst op 30-10-2015 door Redactie

Dat 3D printen een steeds belangrijkere rol in gaat nemen in ons dagelijks leven staat als een paal boven water. De ontwikkeling van nieuwe technieken en toepassingen in de 3D print wereld gaat zo snel dat naar alle waarschijnlijkheid bijna iedereen er de komende jaren mee in aanraking zal gaan komen. Hoe gaat 3D printen ook in jouw leven een rol spelen? In dit artikel bespreken we verschillende toepassingen aan de hand van een aantal concrete voorbeelden.

 • 1. Klusjes in en rondom het huis

  Bij het verplaatsen van een meubelstuk is een plint in je woonkamer beschadigd. Zonde! Die mooie plinten zijn 10 jaar geleden gelegd en je hebt geen idee waar je zo snel een nieuwe vandaan kunt halen. Met een beetje geluk vind je precies dezelfde plint nog bij de bouwmarkt of in de vloeren speciaalzaak. Maar wat als dit type plint niet meer verkrijgbaar is? Voor een kleine beschadiging ga je niet alle plinten in je huis vervangen.

 • De 3D print klusjesman
  De 3D print klusjesman biedt uitkomst. Gewapend met een laptop of tablet komt de 3D print klusser langs om een offerte te maken. Indien de beschadigde plint niet direct mee te nemen is, wordt deze op locatie opgemeten en gefotografeerd. Mogelijk wordt er ook een 3D scan gemaakt. De kleuren worden nauwkeurig in kaart gebracht en de klusjesman is klaar om aan de slag te gaan.

  In het 3D print lab wordt de plint op de computer nagemaakt. Het digitale ontwerp heeft de exacte maten en vormen van de originele plint. Wanneer het ontwerp klaar is, kan een nieuwe plint uitgeprint worden met een 3D printer. De exacte kopie zal in eerste instantie vaak nog niet de juiste kleuren hebben. Dit wordt gedaan nadat de klusser zeker is dat de plint qua vorm en maat precies tussen de plinten in je huiskamer past.

  Nadat ook de kleuren kloppen wordt de nieuwe plint geplaatst. De plint in je huiskamer is weer helemaal in zijn originele staat herstelt!

  Snelle reparaties
  Natuurlijk zijn er tal van voorbeelden te verzinnen waarbioj 3D printen ingezet kan worden voor klusjes in en rondom het huis. Ook voor snelle reparaties van onderdelen die een lange levertijd hebben kan 3D printen een uitkomst bieden. Zo wordt er door verschillende bedrijven al geëxperimenteerd met dergelijke oplossingen.

 • 2. Thuis 3D printen

  Je zal niet altijd afhankelijk zijn van anderen als het om 3D printen gaat. Naast de gewone printer en de scanner kan er straks ook een 3D printer bij je thuis op het bureau staan. Waar je vroeger voor een print of kopie naar de copyshop moest, vinden we het tegenwoordig immers de normaalste zaak van de wereld dat je het thuis kunt doen. De verwachting is dat dit ook voor 3D printen slechts een kwestie van tijd is.

 • Waarvoor ga je je 3D printer gebruiken?
  Online winkelen heeft voor velen onder ons al jaren de voorkeur boven het winkelen in de stad. Een kleine ergernis is nog altijd de levertijd van je aankoop. Als je geluk hebt ontvang je je bestelling de volgende dag nog, maar vaak moet je enkele dagen tot soms wel weken wachten.

  Zelf 3D printen biedt voor sommige producten een oplossing voor dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan smartphone cases, gadgets, manden, schalen, kommen, keukengerei, sierraden, miniaturen, decoratie, kunst en kleine mechanische onderdelen. Je koopt het product online - of beter gezegd; je koopt het digitale ontwerp. Na de download open je het bestand met je 3D print software en je geeft je 3D printer de opdracht het uit te printen.

  Bekijk deze vrolijke poolse promo:
     Afhankelijk van de printsnelheid en de grootte van het product rolt je aankoop binnen enkele minuten tot uren uit de printer. De echte creatievelingen kunnen het ontwerp van te voren nog naar eigen wens aanpassen alvorens het printen gestart wordt.

  Kosten
  De kosten die je maakt voor een dergelijke aankoop zijn tweeledig. Je betaalt in eerste instantie een bedrag voor het ontwerp, het digitale bestand. Vervolgens heb je ook nog kosten aan het printmateriaal dat je gaat gebruiken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de prijs van het materiaal.

 • 3. Op je werk

  3D printen zal binnen steeds meer beroepen gebruikt gaan worden. De kans dat je er op je werk mee te maken krijgt is dan zeker ook aanwezig. Hieronder voorbeelden van twee belangrijke sectoren waarin 3D printen een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

 • Gezondheidszorg
  Ook in de gezondheidszorg wordt er veel geëxperimenteerd en gewerkt met 3D printen. Het zou zomaar kunnen dat ook jij hier een keer mee te maken gaat krijgen. Er zijn al tal van voorbeelden waarbij 3D printen wordt toegepast bij het herstel van botbreuken of simpelweg om levens te redden.

  Bovendien bestaan er reeds technieken die het mogelijk maken menselijke weefsels zoals huid te kweken en uit te printen. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld bij brandwonden slechts een klein stukje gezonde huid nodig hebt om vervolgens een groter stuk huid te maken dat de brandwond kan bedekken. Een essentieel voordeel ten opzichte van de huidige methode waarbij er vaak grote stukken gezonde huid gebruikt moeten worden. Ook het 3D printen van hele organen komt hiermee steeds dichterbij.

  Bouw
  In de bouw zie je steeds meer 3D print initiatieven. Zo worden er al hele huizen gebouwd met 3D print technologie. Er is zelfs een chinees bedrijf dat het voor elkaar heeft gekregen 10 huizen in één dag te bouwen.

  Ook hobbymatig wordt er flink wat gebouwd. De vader in onderstaande video ontwierp zijn eigen 3D printer waarmee hij een kasteel in zijn tuin bouwde.
   


   

Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 1 van 2
Volgende »