Hoe word je een 3D print ontwerper?

Geplaatst op 23-10-2015 door Redactie

In lijstjes met 'beroepen van de toekomst' wordt het veelvuldig genoemd: 3D-print specialist. Een 3D-print specialist is iemand die met 3D printers werkt en 3D objecten ontwerpt. Dit artikel gaat in op dat tweede aspect: het ontwerpen van 3D objecten. Want hoe en waar leer je dat eigenlijk? Hoe word je een professionele 3D print ontwerper? Dit bespreken we aan de hand van een overzicht van software, tutorials, workshops, bronnen en opleidingen. Het vormt een handig startpunt voor iedereen die zich (verder) wil verdiepen in het ontwerpen voor 3D print.

  • Vind het juiste 3D ontwerpprogramma

    Ieder 3D geprint object is ontworpen met 3D software, zogeheten CAD (Computer Aided Design) programma's. Met deze programma's worden STL-bestanden gemaakt; bestanden die als input dienen voor 3D printers. Er is een enorm aanbod aan 3D software beschikbaar. Veel programma's zijn duur, ingewikkeld en voor specifieke professionele toepassingen gemaakt. Gelukkig komen er steeds meer gebruiksvriendelijke en gratis varianten op de markt. Hieronder vind je informatie over zes programma's die uitstekend geschikt zijn om je 3D ontwerp skills (verder) mee te ontwikkelen. Tinkercad Tinkercad is volledig gericht op het creëren en printen van 3D modellen. Het is een web-based programma: je hoeft dus geen software te downloaden, maar kunt direct via je browser inloggen en aan de slag. Tinkercad werkt op basis van het plaatsen, aanpassen en combineren van vormen. Het programma is populair omdat het makkelijk aan te leren is, maar ook genoeg mogelijkheden biedt voor ervaren 3D ontwerpers. Bekijk de introductievideo hieronder of leer Tinkercad via deze tutorials.

    123D Design 123D Design is in veel opzichten de grote broer van Tinkercad. Dat is niet verassend, omdat beide programma's van het bedrijf Autodesk zijn. 123D Design biedt meer en uitgebreidere functies om complexe vormen te creëren, maar lijkt qua manier van werken verder erg op Tinkercad. Het is echter niet web-based, dus je zult de software moeten downloaden. Gelukkig is dat eenvoudig en gratis, en zowel mogelijk voor Windows- als Mac en er zijn zelfs apps voor je iPhone en iPad. Bekijk de introductievideo hieronder of leer 123D Design via deze tutorials.

    Google SketchUp SketchUp maakte 3D ontwerpen voor het eerst echt bereikbaar voor het grote publiek. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er meer tekenmogelijkheden dan in Tinkercad en 123D Design. Het programma wordt veel gebruikt voor het ontwerpen van gebouwen en landschappen en is minder specifiek voor het 3D printen ontwikkeld. Desondanks biedt het alle mogelijkheden om voor 3D printers te ontwerpen en dankzij het geroemde gebruiksgemak is het maken van een object eenvoudig en leuk. SketchUp Make is gratis, SketchUp Pro is de betaalde en uitgebreidere variant. Bekijk de introductievideo hieronder of leer Google SketchUp via deze tutorials.

  • Blender Van oorsprong wordt Blender veel gebruikt voor het maken van 3D animaties. Het is een zeer uitgebreid programma, dat vanwege de vele mogelijkheden een aanzienlijke leercurve heeft. Maar als je er de tijd en energie in steekt om het onder de knie te krijgen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Vooral de render-mogelijkheden zijn verbluffend, zodat je fotorealistische objecten kunt ontwerpen. Blender is gratis te downloaden, zowel voor Windows, Mac als Linux, en geheel open source. Bekijk de introductievideo hieronder of leer Blender via deze tutorials.

    3DTin Wil je eens wat experimenteren met 3D modelleren en snel resultaat? Gebruik dan 3DTin, net als Tinkercad een web-based programma dat je direct in je browser kunt opstarten. Het werkt erg snel en makkelijk, maar is wel wat beperkt in mogelijkheden. Desondanks is het een ideale tool om het 'gevoel' van 3D ontwerpen mee te ervaren. Bekijk de introductievideo hieronder of leer 3DTin via deze tutorials.

    OpenSCAD Ben je thuis in programmeren en typ je liever code dan dat je een grafische user interface gebruikt? Dan is OpenSCAD gemaakt voor jou. Dankzij de programmeer-benadering heb je meer controle over alle stappen in het modelleerproces en het gebruik van aanpasbare parameters levert grote voordelen op ten opzicht van de grafische / artistieke benadering. Dit open source programma is gratis te downloaden voor Windows, Mac en Linux. Bekijk de introductievideo hieronder of leer OpenSCAD via deze tutorials.

    In dit artikel geven we slechts een overzicht van veelgebruikte en goede 3D software, maar de keuze uit programma's is nog veel groter. Als je dus het idee hebt dat geen van bovenstaande programma's geschikt is voor jouw specifieke doeleinden, ga dan zeker op zoek naar een programma dat daar beter bij aansluit.

  • Maak gebruik van wat er al is

    Een goede manier om praktijkervaring op te doen met 3D ontwerpsoftware, is om bestaande 3D objecten te gebruiken. In plaats van zelf 'from scratch' een 3D model te ontwerpen, download je een .STL-bestand dat je vervolgens naar eigen inzicht aanpast. Zo krijg je niet alleen ervaring met het werken met de software, maar zie je ook meteen hoe meer ervaren 3D print ontwerpers te werk gaan. Intellectueel eigendom Nu vraag je je misschien af of het wel toegestaan is om zomaar met iemands ontwerp aan de haal te gaan en in hoeverre je inbreuk maakt op iemands intellectuele eigendomsrechten. Er bestaat nog altijd geen duidelijk wetgevend kader op het gebied van 3D printen. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat de 3D print industrie behoorlijk 'open source' is. Het wordt juist toegejuicht om kennis te delen en samen naar een hoger niveau te komen, mits er daarbij wel rekening wordt gehouden met commerciële belangen. Ga dus geen ontwerpen downloaden en vervolgens onaangepast verkopen. In dit artikel lees je meer over 3D printen en intellectueel eigendom. 3D printing libraries De wil om kennis en bestanden te delen komt tot uiting in de vele online 3D libraries. Een 3D library is een database van 3D objecten, waarvan iedereen het bronbestand (.STL) kan downloaden. Een kleine greep uit het aanbod: - Thingiverse - 123D Model Library - SketchUp 3D Warehouse - YouMagine - GrabCAD Doe er je voordeel mee!

  • Workshops, cursussen en opleidingen

    Wanneer je iets wilt leren, wat dan ook, is het internet natuurlijk een onuitputtelijke bron van informatie. In het geval van 3D printen is dat niet anders; even zoeken en je vindt het antwoord op zo'n beetje alle vragen in no-time. Er zitten echter ook nadelen aan die manier van leren. De beschikbare informatie is zó uitgebreid, dat het vaak niet meevalt om door de 3D geprinte bomen het bos te blijven zijn. Voor wat meer sturing in je educatie, is het volgen van een workshop, cursus of opleiding aan te raden. Fablabs Een hele laagdrempelige manier om met ervaren 3D specialisten in contact te komen, is het volgen van een cursus of workshop bij één van de Nederlandse Fablabs. Een Fablab (Fabrication Laboratoy) is een leeromgeving met als doel kennis te delen over nieuwe technieken en samen aan oplossingen voor hedendaagse problemen te werken. Het is een idee van professor Neil Gershenfeld van het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Het concept telt inmiddels ruim 300 Fablabs wereldwijd. Veel Fablabs bieden cursussen of workshops aan die ingaan op de vele facetten van het vakgebied (ontwerpen, scannen, slicen, printen, afwerken, etc). Je betaalt daar vaak slechts een paar tientjes voor en je hoeft geen ervaring met 3D printen te hebben om hier aan deel te nemen. Het gaat te ver om in dit artikel een overzicht te geven van alle beschikbare cursussen, workshops en opleidingen; het zijn er simpelweg te veel. Het aanbod is groot, dus zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wát je precies wil leren. Soms ligt het zwaartepunt vooral bij de technische, hardware kant van 3D printen en in andere gevallen bij de software en het ontwerpen van 3D objecten. Als je je echt wilt specialiseren in ontwerpsoftware, dan kun je ook op zoek gaan naar een cursus van een specifiek programma. Mogelijkheden genoeg!

    Workshops, cursussen en opleidingen
  • En dan... op zoek naar 3D ontwerpklussen!

    Wanneer je eenmaal bekend bent met 3D ontwerpen en de nodige ervaring hebt opgedaan met het printen van 3D objecten, wordt het tijd om jezelf op de kaart te zetten als 3D print ontwerper. Hoe? Bouw aan je netwerk, word actief op social media en meld je gratis aan op 3Dprintspecialisten.nl! Via een representatief en compleet profiel geef je informatie over jezelf en je werk. Dankzij een goede vindbaarheid via de website en in Google, creëer je de juiste voorwaarden om gevonden te worden door uiteenlopende opdrachtgevers. En dan is dat 'beroep van de toekomst' ineens een héél stuk dichterbij...

Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 2 van 2
Volgende »